O cafea și-o poveste

duminică, 15 mai 2022

Mireasă în familia Borgia, Jean Plid

Sursa foto: pinterest 


Se numește „ cantarella ” : un praf otr ă vitor at â t de mortal î nc â to simpl ă pic ă tur ă este suficient ă pentru a omor î un om, pentru a î l dobor î î n doar c â ta zile. Efectele sunt înspăimântătoare: o durere de cap ca o menghină, privirea devine încețoșată , iar trupul se zvârcolește de febră.

Blestem ziua în care am auzit pentru prima dată numele de Borgia. Mă rog pentru ziua în care o să aud cum se trag clopotele la moartea bătrânului Papă. Dar poate existaă libertate. În acest moment ridic sticluța în lumina soarelui roman, care pătrunde în apartamentul somptuos ce mi-a fost oferit. Recipientul este din sticlă venețiană, de culoarea smaraldului.Stră ucește ca un juvaier. Praful pe care îl conține este de un gri-albăstrui, pal și opac.

Cantarella, șoptesc. Dulce, dulce cantarella, salveaz ă -m ă ...

Prima carte pe carte, care am citit-o despre această familie se numea: Sânge și splendoare, scris de Sarah Dunant .

 Sancha de Aragon o prințesă ... o viață de familie fericită, lângă fratele ei Alfonso, îl iubesc nespus, copilării și curiozități morbide, jocuri, inocență. Pe vremea aceea copilăria, se pare că se sfărșea repede. La vârsta de 17 ani se mărită cu Joffre Borgia și devine soția celui mai mic copil al Papei.    

Lucreția de Aragon o verificare ca pe o intrusa. Papa și-a iubit copii nespun în special, pe Lucreția peste măsură… și Cezare Borgia ... Sancha descoperă secretele ce se învârt în jurul familiilor de Borgia și le ține doar pentru ea. In urma unui conflict (istoria vorbește de incest…) cu Papa ... Lucreția de Aragon se retrage la mânăstire.Cumnata ei care între timp îi devine prietenă, o vizitează fură cantareala (otrava) o ascunde, uită, ea un timp .. .      

Până într-o zi, când o va folosi. Lucreția se căsătorește cu Alfonso de Aragon și cei trei se formează o prietenie frumoasă. Doar… că, Lucreția, își trădează soțul, Alfonso este omorat de Cezare de Borgia.       

Sancha, folosește alta și îl omoară pe papă, astfel este eliberată de teroarea Borgia.    

Cezare îi oferă Sanchai , poate a spăla păcatele criminale și teroarea care o este prin Roma acelor timpuri de demult, pe Rodrigo Borgia fiul fratelui ei Alfonso. Inchisă intr-un castel, de papa și Cezare, Lucreția înnebunește de durere și se simte pierdută, doar nepotul ei îi alină, durerea.    

Se pare că nu a avut copii, dar a avut sufletul de a crește alții.

Așa se stinge o parte de istorie .Nu se știe când a murit, dar wikipedia afirmă că în 1506.

Mi-a plăcut cartea ca experiență istorică, deși eu și istoria nu prea am fost prietene, ne-am împărțit mai târziu.

Cartea merită citită. Este un pic, mai puțin dur , decât alte cărți care vorbesc de Borgia și Aragon, Sancha este prezentată ca o persoană bună și blandă, care era atașată de familie de proveniență, copil fiind o feță năzdrăvană, care scormonește, secretele bunicului. Martora din umbra a unor situații grave de suport ca om. 

Relația ei, cu Lucreția pare să fie fost o frumoasă, dar dureroasă spre sfârșitul cărților, dragostea care ia purtat-o ​​​​lui Cezare, a ... fost greșeală ei.  

Aici este prezentat frumos și blând, în alte cărți însă este critic. O prințesă nefericită! ???

Probabil! Sursele istorice pentru astfel de cărți sunt aceleași, dar fiecare scriitor verifică evenimentele din perspectivă proprie, cititorul din punctul meu de vedere trebuie să se mulțumească cu un firicel de istorie și atât. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Natura umană negră

 Îmi plac lucrurile frumoase. La rău sunt alergică indiferent de natura lui. Uneori, însă natura umană a râului poate avea puterea unui cat...